You are currently viewing EL CINEMA VALENCIÀ, MÉS ENLLÀ DELS NOSTRES PREMIS

EL CINEMA VALENCIÀ, MÉS ENLLÀ DELS NOSTRES PREMIS

El cinema valencià treu pit aquest 2020 i moltes de les nostres produccions triomfen en festivals de tot el món

Algunes pel·lícules valencianes premiades per l’Acadèmia són ara candidates als Premis Gaudí, als Feroz, als Forqué i als Goya de 2021

Estem a punt de tancar aquest estrany 2020 i, com mana la tradició, a hores d’ara ja és moment de fer balanç. Hui dia encara ens preguntem com haurà afectat la pandèmia a la nostra indústria audiovisual de cara al futur pròxim, o com seran les produccions que veurem el 2021 a les nostres sales (o millor dit, de quina manera les veurem). No tardarem molt a anar resolent alguns dubtes, però serem positius de cara al nou any.

Mentrestant, en l‘Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual ens centrem en analitzar, estudiar i donar suport al cinema i l’audiovisual que es produeix a la Comunitat Valenciana, ja siga rodat íntegrament ací, o bé siguen treballs posats en peu mitjançant coproduccions amb altres comunitats. En l’AVAV volem destacar algunes de les pel·lícules que més han sonat enguany en certàmens cinematogràfics, i que aquests dies tornen a ser notícia gràcies als anuncis de les candidatures i nominacions de les cerimònies de premis que s’anuncien en aquest pròxim 2021. Parlem dels Feroz –la setmana passada en vam conéixer les nominacions–, els Forqué, els Gaudí i els Goya, aquests dos últims encara en fase de candidatures.

Premis Goya 2020

Durant 2020 pogut comprovar la gran quantitat de pel·lícules amb segell valencià –amb més o menys percentatge de participació– que s’han produït durant aquests dos últims anys. El millor exemple són les quasi 70 produccions (entre llargmetratges i curtmetratges) que han participat d’una o d’altra manera en els passats Premis de l’Audiovisual Valencià. Després de la llarg i complicada aturada de la primavera amb la irrupció de la pandèmia a tot el món, l’estiu començava amb bones notícies per al nostre cinema. Una pel·lícula rodada entre València, Benicàssim i Castelló, i dirigida per Icíar Bollaín, seria l’encarregada d’inaugurar el Festival de Cinema de Màlaga. Parlem de La boda de Rosa, produïda per Turanga Films (productora de la nostra acadèmica Lina Badenes), que a més va entrar en el palmarés amb el Premi Especial del Jurat i el reconeixement a la Millor Actriu de Repartiment per a Nathalie Poza. També va ser estrenat a Màlaga el Millor Llargmetratge dels nostres Premis d’enguany: La mort de Guillem, produïda per dos dels nostres socis, Pepe Andreu i Rafa Molés, de Suica Films. La pel·lícula per a televisió que dirigeix Carlos Marqués-Marcet va ser un èxit en la seua estrena televisiva en À punt, i ho està sent en cinemes comercials; recentment l’hem poguda veure de nou als Cinemes LYS de València i en el festival Cinema Jove en un passe especial com a reconeixement a la seua actriu protagonista, la nostra sòcia Glòria March. Altres cintes que van tindre la seua premiere nacional en el certamen malagueny van ser Rol & Rol (de Chus Gutiérrez), Un mundo normal (d’Achero Mañas) i L’Ofrena (de Ventura Durall), aquestes dues últimes nominades en els passats Premis de la nostra Acadèmia.

Presentació de La boda de Rosa en el Festival de Málaga

El mes d’octubre, la Mostra de València també va acollir les estrenes de moltes de les pel·lícules que hem vist nominades en aquesta tercera edició dels Premis de l’Audiovisual Valencià. És el cas de la gran triomfadora –perquè hi va recollir 4 guardons, tres d’ells premis a les interpretacions i el reconeixement a la música original– Coses a fer abans de morir, de Miquel Llorens i Cristina Fernández; Un cercle en l’aigua, del nostre soci Vicent Monsonís i guanyadora de dos premis de l’audiovisual valencià (a Millor Vestuari i Millor Maquillatge i Perruqueria); així com altres pel·lícules que van ser candidates aquesta edició, com La desvida, La benvinguda, Swing, la vida d’un secret, i el documental Segrelles. Il·lustrador Universal.

Sergio Caballero, millor actor protagonista per ‘Coses a fer abans de morir’

Si parlem de pel·lícules documentals, al cinema valencià aquest gènere sembla estar en el seu millor moment. El cas de The Mystery of the Pink Flamingo, dels nostres acadèmics Javier i Guillermo Polo, és paradigmàtic. El Millor Llargmetratge Documental dels passats Premis va tindre la seua estrena internacional en el festival South by Southwest, també va passar pel Raindance International Film Festival (tots dos dels EUA), i va ser la cinta encarregada d’inaugurar La Mostra de València. Lobster Soup, de Rafa Molés i Pepe Andreu, guanyador del premi al Millor Muntatge i Postproducció per a Sara Marco Caballero, ha sigut tot un èxit en festivals de cinema, especialment als països nòrdics. La seua estrena va ser en el passat Festival de Sant Sebastià (en la secció Zinemira) i, com no podia ser d’una altra manera, posteriorment va passar pel Reykjavík International Film Festival d’Islàndia, pel Scanorama Festival de Lituània, i recentment ha sigut seleccionat en el Docs València. La recepta de l’equilibri (Nakamura Films), documental que va guanyar a la millor fotografia per a Celia Riera i està dirigit pel nostre soci Óscar Bernàcer, també va tindre el seu premiere internacional a Sant Sebastià (en la secció Culinary Zinema) i va tindre la seua estrena local també en la 35a edició de la Mostra.

Imatge de ‘Lobster Soup’

Comença la temporada de premis de 2021

Quan encara no ens hem recuperat de la pujada que suposa el nostre lliurament de premis, aquest últim mes de l’any comença el compte arrere per a quatre cites importants del cinema espanyol. Parlem dels Premis Goya, els Premis Feroz, els Premis Forqué i també els Premis Gaudí de Catalunya, on el cinema valencià participació una vegada més.

Fa tan sols unes setmanes es van publicar les candidatures als Premis Goya de 2021, que aquesta edició seran sens dubte molt especials i la ciutat de València tindrá part de protagonisme. Entre els nombrosos curtmetratges i llargmetratges candidats al Goya es troben gran part dels nominats –i diversos premiats– per l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual: La boda de Rosa, L’Ofrena, Un món normal, The Mystery of the Pink Flamingo, etc. Destaquem especialment les candidatures de les categories de curtmetratges, entre els quals en veiem molts valencians. Entre els curts de ficció trobem destaquem Orquesta Los Bengalas i Peus i Cors, dels nostres socis David Valero i Adán Aliaga respectivament; en el gènere documental, El deseado, d’Óscar Bernàcer; i en el cas de l’animació, Rutina, la Prohibición, produït pel nostre soci Álex Cervantes (Hampa Studio) i guanyador del premi al Millor Curt d’Animació en els nostres premis.

Imatge de ‘Rutina, la prohibición’

Si parlem dels Premis Gaudí, encara que fins al 28 de gener no coneixerem les nominacions, es colen en la llista de candidats alguns llargmetratges amb segell valencià, entre ells el documental dels Hermanos Polo, The Mystery of the Pink Flamingo. L’Ofrena optaria a millor llargmetratge juntament amb La mort de Guillem ambdues amb producció de Suica Films, i La boda de Rosa està entre les candidates a millor pel·lícula de parla no catalana. En la categoria televisiva, la sèrie de ficció La Fossa, coproducció de Tv3 amb À Punt Mitjana, també està entre les candidates a la tretzena edició dels Gaudí.

Les últimes novetats que hem tingut sobre aquest tema relatiu a cerimònies de premis són els que atorguen l’Associació d’Informadors Cinematogràfics d’Espanya. Els coneguts com a Premis Feroz, enguany tindran lloc a Madrid al començament de febrer, perquè recordem que els Goya es passen al mes de març. Dels Feroz ja coneixem les nominacions d’aquesta huitena edició i La boda de Rosa (Turanga films) arrasa de nou amb nou nominacions, entre elles a Millor Pel·lícula de Comèdia, Millor Direcció i Millor Guió. La producció per a Netflix de Nadie es Perfecto (del nostre soci Kiko Martínez), Orígenes Secretos també entra en les nominacions i competeix a la Millor Comèdia. Els premis especials i les nominacions als millors documentals els coneixerem la setmana que ve.

Imatge de la sèrie La Fossa

Tanquem aquest article parlant dels Premis Forqué,  dels quals ja coneixem als finalistes que opten a aquests premis per a començaments de 2021. En la categoria de Millor Llargmetratge de Ficció o Animació trobem La boda de Rosa, que també tindrà oportunitats en les categories de Millor Actriu Protagonista –per a Candela Peña–, i en la de Cine y Educación en Valores.