You are currently viewing #AVAVirtual: ‘NOUS REPTES PER ALS FESTIVALS DE CINEMA’

#AVAVirtual: ‘NOUS REPTES PER ALS FESTIVALS DE CINEMA’

Debatem amb els responsables d’alguns dels festivals de cinema més rellevants de la Comunitat Valenciana, sobre com seran les edicions d’enguany

Mentre uns s’ajornen a partir de la tardor, la Mostra de València manté les seues dates inicials i el Skyline Festival proposa una edició online

Ahir, últim dijous del mes d’abril –ja amb les últimes alenades del confinament total– va tindre lloc la tercera Trobada Online #AVAVirtual a través del nostre Canal de Youtube, de la qual els festivals de cinema eren els protagonistes. Per a això, comptem amb la participació de Carlos Madrid, director de programació de Cinema JoveEduardo Guillot, director artístico de la Mostra de ValènciaVicente Seva, director del Festival de Cine de Alicante; y Beatriz Hernández, directora del Skyline Festival de Benidorm. Primer de tot, advertim que la Trobada va ser gravada dimarts passat 28 d’abril, hores abans de l’anunci de les mesures de desescalada.

Sota el títol de ‘NOUS REPTES PER ALS FESTIVALS DE CINEMA’, en l’Acadèmia volíem conéixer de primera mà quina és la situació que viuen ara els directors i programadors dels festivals de cinema més rellevants de la nostra Comunitat, perquè molts estan veient afectades les seues dates de celebració per a aquest 2020. En el cas de Cinema Jove, que organitza l’Institut Valencià de Cultura, hui dia compta amb Carlos Madrid com a responsable de la programació, i va ser ell qui ens va avançar que enguany el Festival tindrà lloc al començament de desembre, però la seua presència serà molt reduïda, amb algunes projeccions i activitats puntuals. La 35a edició Cinema Jove hauria de celebrar-se a la fi del mes de juny, i aquest va ser un dels primers a informar que ajornava les seues dates. Una cosa similar li ocorria al Festival de Cinema d’Alacant, dirigit per Vicente Seva. La seua edició número 17 tenia programades les seues dates de celebració per a aquest mes de maig; ara s’ha traslladat a la fi d’octubre (amb algunes activitats pensades per a realitzar durant l’estiu), però també estan molt pendents del que puga ocórrer, perquè en aquesta classe d’esdeveniments culturals es treballa amb molta incertesa durant aquestes últimes setmanes. Qui manté les seues dates és la Mostra de València. Si res ho impedeix, a la fi del mes d’octubre –quasi solapant-se amb el d’Alacant– tindrà lloc la seua 35a edició, encara que el seu director artístic, Eduardo Guillot, reconeix que, malgrat que tenen encara cert marge, estan contemplant tots els escenaris possibles. No obstant això, la decisió tampoc depén d’ells –l’organització va a càrrec de l’Ajuntament de València-– i es mantenen a l’espera del que està passant amb altres festivals a nivell nacional i internacional. En el cas del Festival de Benidorm, el Skyline Festival és un certamen de curtmetratges que a penes compta amb quatre edicions però que va escalant llocs entre els més rellevants de la nostra Comunitat. El seu responsable, Beatriz Hernández, va haver de suspendre el certamen a pocs dies de la seua inauguració, perquè tenia previstes les seues dates per a començar el 20 de març. En el seu cas, Hernández ha optat per una “versió online” del Skyline Fest: tallers, col·loquis, sessions de pitch i les projeccions seran online, a través de les plataformes.

Tota aquesta incertesa ha canviat la manera d’actuar dels equips de treball i producció, però coincideixen que cal veure opcions per a mantindre les presents edicions encara que siga reinventant-se, i sempre pendents de les notícies respecte a la crisi i amb la possibilitat que ocórrega un rebrot del virus a la tardor. Alguns, com el d’Alacant, es plantegen opcions online si no es pot fer d’una altra manera, però uns altres com la Mostra són més reticents de celebrar el seu festival de manera virtual, perquè un festival de cinema és un espai per a veure la pel·lícules a les sales, compartir impressions i que es genere en ells un autèntic ambient cinematogràfic.

Entre altres temes, també parlem amb ells de com veuen el futur dels festivals a curt i llarg termini, de quina opinió els genera l’opció de programar els seus continguts online, com és el cas de la iniciativa internacional de caràcter solidari We Are One: The global film festival, que congrega als festivals de cinema més importants del món (Cannes, Berlinale, Venècia, Sant Sebastià…) per a programar algunes de les seues pel·lícules de manera gratuïta en el seu canal de Youtube. També debatem sobre la possible saturació d’oferta cultural a partir del mes de setembre, ja que molts esdeveniments, entre ells festivals de cinema, estan reprogramant els seus esdeveniments per a aquestes dates que a priori són més segures. En qualsevol cas, malgrat que la situació és complexa i encara molt incerta, coincideixen en la idea que els festivals de la Comunitat Valenciana –quasi un terç dels quals se celebren en tot el país– compartisquen un espai comú, a manera d’una coordinadora de festivals que aglutine tots els festivals que tenen lloc a la nostra Comunitat, per a ordenar així el calendari de cadascun d’ells i crear sinergies i suports entre els uns i els altres.

Accedeix a la 3a Trobada #AVAVirtual ací: