You are currently viewing #AVAVirtual: ‘FER CINEMA DESPRÉS DE LA CRISI’

#AVAVirtual: ‘FER CINEMA DESPRÉS DE LA CRISI’

  • Post category:#AVAVirtual

Artistes i creadors de l’audiovisual valencià comparteixen les seues inquietuds i preocupacions respecte a la seua professió, arran de la situació de crisi actual

Cal posar en valor el treball dels artistes; la cultura no hauria de ser tan dependent del govern de torn”

Ahir va tindre lloc la segona Trobada Online #AVAVirtual a través del nostre Canal de Youtube que va comptar amb la participació de la guionista María Mínguez (EDAV); el director Juan Luis Iborra, el actor Ferran Gadea (AAPV); i el director de arte Abdón Alcañiz.

Per a aquesta ocasió volíem debatre amb els professionals del cinema i la televisió sobre com està afectat al seu treball la crisi sanitària que estem vivint actualment a nivell global, i quines són les perspectives de futur que veuen a nivell professional. Afortunadament, en el cas de Abdón Alcañiz i María Mínguez, poden continuar treballant en els seus respectius oficis des dels seus domicilis. A Alcañiz el confinament li ha enxampat a Madrid preparant els decorats d’una nova sèrie en la qual està treballant, i Mínguez contínua desenvolupant els seus projectes de guió des de casa. Segons la guionista de ‘Vivir dos veces’ (premi de l’Audiovisual Valencià l’any passat), és prompte per a predir res i potser ho podrem fer més endavant quan sapiem què passarà amb tot aquest treball que s’està avançant, perquè pot haver-hi un col·lapse de propostes i de rodatges. “Estem treballant amb aquesta incertesa de no saber quin camí podrien trobar els nostres projectes”. En el cas de Ferran Gadea, l’actor valencià tenia pendent una obra en el Teatre Talia de València i anava a rodar una pel·lícula aquest estiu. “La preocupació dels intèrprets és evident, perquè el colp ha sigut molt dur per al sector i especialment per a la nostra televisió autonòmica”. Juan Luis per la seua part, tenia un projecte d’una pel·lícula que s’anava a rodar en 2021, però no saben amb certesa si el rodatge seguirà avant en les dates establides. Mentrestant, Iborra continua escrivint els seus projectes més imminents durant el confinament.

En aquesta segona “taula redona virtual” titulada ‘FER CINEMA DESPRÉS DE LA CRISI’ vam poder debatre amb aquests professionals de la Comunitat Valenciana sobre les possibles maneres de tornar a la “normalitat” en el seu treball el més prompte possible. Parlem amb ells sobre les mesures de seguretat que es duran a terme en els rodatges a partir d’ara, i si en la pràctica seran factibles per a un treball en equip com el seu. També es va debatre sobre la dependència del cinema i la cultura dels governs, i que com a indústria hauria de ser una mica més independent; Juan Luis Iborra sol·licitava més claredat al Govern respecte al que ocorrerà amb el nostre sector, però afirma que ni tan sols ells saben el que passarà. Apunta que es podria crear una agència estatal del cinema que no depenga d’un ministeri, com ocorre a França, per exemple. Tots van estar d’acord que la cultura està “alimentant” a la gent durant aquest confinament, i que ja ha arribat el moment de posar en valor la professió dels artistes. Entre altres coses, es va parlar de l’Estatut de l’Artista, encara per concretar i definir per part dels polítics responsables.

Per a finalitzar la Trobada, els participants van llançar propostes que podem fer des de nostra Acadèmia a partir d’ara. Iborra va proposar lectures dramatitzades de guions; Gadea per part seua, realitzar vídeos que mostren l’ofici del sector audiovisual per a donar a conéixer el seu treball al públic; Alcanyís va afegir que caldria coordinar-se amb centres d’estudis relacionats amb el cinema per a llançar aquests vídeos tipus masterclass. Per part seua, María Mínguez va aprovar la iniciativa d’aquestes Trobades online i va apostar per seguir així, ja que som l’única entitat que aglutina a tots els professionals de la indústria audiovisual en la Comunitat Valenciana.

Accedeix a la 2a Trobada #AVAVirtual ací: