La setena edició se celebrarà a València a principis de 2025.
Els premis que atorga l’Acadèmia Valenciana del Audiovisual portaran a partir d’ara el nom de “Premis Lola Gaos”. Així ho ha anunciat la presidenta de l’Acadèmia Valenciana del Audiovisual en el transcurs de l’assemblea general anual de socis i sòcies celebrada aquest dimarts.
Des de la seua incorporació a l’agost de 2022, la Junta Directiva de l’AVAV, presidida per Teresa Cebrián, havia intentat infructuosament formalitzar per escrit un acord de cessió del nom Premis Berlanga, registrat per la EAVF, Empreses Audiovisuals Valencianes Federades, entitat que agrupa a PAV, Productors Audiovisuals Valencians, AESAV, Associació d’Empreses de Serveis de l’Audiovisual Valencià, AVEPA, Associació Valenciana d’Empreses d’Animació i AVEDIS, Associació Valenciana d’Estudis de Doblatge i Sonorització. Finalment, al febrer de 2024, arribava la resposta en la qual es comunicava a l’AVAV que l’assemblea de EAVF decidia no estendre la cessió de la marca “Premis Berlanga” a l’Acadèmia i “esperar al desenvolupament d’esdeveniments que permeten l’adopció de la mesura més adient i correcta per a mantindre el nom de premis Berlanga”.
Després de l’anunci es va obrir una consulta a totes les persones associades a l’Acadèmia per buscar un nom. En la seua intervenció, Teresa Cebrián ha informat del resultat de la consulta i la decisió presa. Després d’agrair als acadèmics i acadèmiques per la seua participació, ha insistit que “l’important ara és seguir endavant en el procés de reforçar la institució i garantir una base sòlida amb la mirada posada en el futur”. Ha recordat que encara que la marca Berlanga s’havia consolidat ràpidament (de les sis edicions celebrades fins ara, únicament tres havien portat aquest nom), és fonamental poder garantir l’estabilitat de la marca. “No podem dependre d’altres, menys encara amb la nostra pròpia marca, sense saber si es podrà utilitzar o no i fins a quan. Hem de pensar no en nosaltres, sinó en la institució, i, sobretot, en les pròximes generacions, en el futur de l’Acadèmia, que esperem tinga una vida molt llarga. És responsabilitat nostra dotar-la d’una marca que siga enterament nostra per sempre”. Teresa Cebrián ha destacat que, “Lola Gaos, contemporània de Berlanga, va ser una de les grans actrius del cinema, la televisió i el teatre espanyol. Una dona tremendament culta, una intel·lectual que va treballar amb els més grans del cinema i de l’escena espanyola. El seu aspecte físic i la seua veu, tan àspera com recognizable, van condicionar la seua carrera com a actriu, encarnant fonamentalment personatges desgarrats i majoritàriament secundaris, però això no li va impedir gaudir de molt prestigi i ser també molt estimada pel gran públic. Ens sembla que donar el seu nom als nostres premis és una manera de recuperar a aquesta gran professional valenciana i posar en valor la seua figura”.
La setena edició dels premis se celebrarà en 2025.
Sobre la pròxima edició dels premis, s’ha donat a conéixer el calendari de la setena edició, que començarà al juny amb l’obertura de recepció de candidatures i tancarà el seu cicle a principis de 2025, amb la celebració de la gala de lliurament de premis. “D’aquesta manera, ens acompasem al calendari de premis de la resta d’acadèmies de l’Estat Espanyol, donant un suport i una visibilitat major a les produccions valencianes nominades per a altres premis com poden ser els Gaudí o els Goya.
Els representants de la Junta Directiva de l’Acadèmia han volgut destacar la importància de continuar celebrant uns premis que posen en valor la importància dels i les professionals del sector audiovisual valencià, i el compromís que tenen amb el sector per a continuar organitzant aquesta gala, el moment més important de l’any, en la qual es reconeix el treball de totes les persones que formen part del sector. Un sector cultural i industrial que és clau en el desenvolupament i la projecció exterior de la Comunitat Valenciana. En aquest sentit han subratllat la bona relació que s’ha establert amb els nous responsables de l’Institut Valencià de Cultura, amb qui el diàleg és constant i s’està treballant per a tendir ponts de col·laboració cara al futur.
Els professionals del sector es volquen amb l’Acadèmia.
L’assemblea també ha ratificat les noves incorporacions de socis i sòcies, evidenciant el suport dels professionals de la Comunitat Valenciana. Des de l’Acadèmia s’ha informat que el nombre de socis ja arriba als quatre-cents, i no hi ha setmana en què no es reba alguna nova sol·licitud d’incorporació. Aquestes xifres posen de relleu la importància de comptar amb una Acadèmia que reunisca a tots els professionals del sector i també reforça la idea de la rellevància que té la celebració dels Premis per al sector. “Aquesta xifra no només ens mostra el suport dels professionals del sector, també ens dóna legitimitat”, ha volgut destacar Cebrián.
Homenatge a Juli Mira en Cinema Jove.
L’Assemblea també ha aprovat els seus comptes anuals, els avanços realitzats en sostenibilitat i altres assumptes, com el seu pla d’activitats per a 2024, que inclourà un homenatge a Juli Mira en la pròxima edició de Cinema Jove. S’ha triat aquest marc amb la finalitat de donar a conèixer les figures veterans més rellevants de l’audiovisual valencià a les generacions més joves, de manera que no es perda la seua memòria. L’homenatge se celebrarà el dia 22 de juny a la Sala Berlanga de la Filmoteca Valenciana amb la presència de familiars i amics de l’actor, recentment finat. Juli Mira va ser Premi d’Honor de l’Audiovisual Valencià en 2019.