You are currently viewing La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i l’AVAV anuncien els nominats dels VI Premis Berlanga de l’audiovisual valencià

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i l’AVAV anuncien els nominats dels VI Premis Berlanga de l’audiovisual valencià

  • Els premis se celebren anualment i estan organitzats per l’Institut Valencià de Cultura i l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual (AVAV).
  • La gala de la sisena edició dels premis se celebrarà l’11 de novembre en el Palau de les Arts de València i serà retransmesa per À Punt.  

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura, i l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual (AVAV) organitzen anualment els Premis Berlanga, amb els quals es reconeix el treball de l’audiovisual valencià durant l’any.

El director adjunt d’Audiovisuals i Cinematografia de l’IVC, Francesc Felipe, i la presidenta de l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual, Teresa Cebrián, han presentat l’acte de lectura de les nominacions a les 25 categories competitives d’aquests guardons autonòmics. Enguany, la lectura de nominacions ha sigut realitzada per les actrius Glòria March i Mireia Pérez. A l’acte han assistit els membres de la junta directiva de l’AVAV.

El director adjunt d’Audiovisuals i Cinematografia de l’IVC, Francesc Felipe, ha recordat que “la sisena edició dels Premis Berlanga se celebrarà l’11 de novembre en el Palau de les Arts de València i serà retransmesa per À Punt, amb la finalitat que tots els valencians i valencianes puguen gaudir de la gran festa de cinema valencià i que els nostres professionals tinguen el merescut reconeixement a la labor de tot un any”.

Felipe també ha assenyalat que “la celebració dels Premis Berlanga és el moment culminant de la intensa activitat conjunta mantinguda durant tot l’any per l’Institut Valencià de Cultura i l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual per a la promoció estatal i internacional de les produccions del sector audiovisual valencià i dels seus professionals tant en festivals com en mercats audiovisuals”.

En la seua intervenció la presidenta de l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual, Teresa Cebrián, ha anunciat que “la presentadora de la gala d’aquesta edició és l’actriu i cantant valenciana Mireia Pérez, una artista polifacètica amb una àmplia trajectòria en cinema i televisió, que compta a més amb una gran experiència en aquesta mena d’esdeveniments”.

Teresa Cebrián també ha informat que el director de la gala serà el cineasta Rafa Piqueras i que la imatge d’ està edició dels Premis Berlanga ha sigut realitzada per Assad Kassab. 

Les nominacions

Les nominacions s’han decidit en la primera ronda de votacions dels acadèmics i acadèmiques de l’AVAV. En una segona votació, entre el 6 i el 29 d’octubre, es decidiran els guanyadors de cada categoria, que es donaran a conéixer durant la gala dels Premis Berlanga de 2023.

Les categories a concurs dels Premis Berlanga 2023 són 25, amb dues novetats en el palmarés: el premi a la millor cançó original i el premi jove al millor llargmetratge que decidiran els vots dels socis i sòcies júnior de l’Acadèmia.

No s’ha presentat cap producció a millor llargmetratge d’animació, per la qual cosa aquesta categoria ha quedat deserta.

Fora de concurs figura el Premi d’Honor de l’Audiovisual Valencià que és atorgat per la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport.

Les produccions amb més nominacions són ‘Kepler Sexto B’, dirigida per Alejandro Suárez i produïda per Turanga Films, amb 15 nominacions; ‘Olvido’, dirigida per Inés Paris i produïda per la Dalia Films, amb 13 nominacions, i ‘Unicorns’, dirigida per Alex Lora i produïda per Jaibo Films, amb 13 nominacions.

25 categories de premis a concurs

En la categoria de millor vestuari les nominades són: Cristina Martín per ‘Quan no acaba la nit’; Inés Liverato per ‘Olvido’, i Raquel Porter per ‘Kepler Sexto B’.

Al premi a millor maquillatge i perruqueria estan nominats Amparo Sánchez i Ane Martínez per ‘Kepler Sexto B’; Esther Guillem, Piluca Guillem, David Ambit i Alba Bautista per ‘Olvido’, i Vicen Betí Navarro per ‘Un cel de plom’.

La millor direcció artística es triarà entre Julia Yolanda per ‘Unicorns’; Maje Tarassona per ‘Kepler Sexto B’ i Rafael Jannone per ‘Olvido’.

Cristian Guijarro per ‘Kepler Sexto B’; Maica Sanz per ‘Unicorns’, i Mamen Tortosa per ‘Olvido’, són els nominats a la millor direcció de producció.

En la categoria de millor actriu de repartiment aspiren al premi Carla Pascual per ‘Després de tu’; Inma Sancho per ‘Unicorns’; Isabel Requena per ‘Unicorns.’

Els nominats a millor actor de repartiment són Juli Mira per ‘Kepler Sexto B’; Pablo Molinero per ‘Kepler Sexto B’, i Pablo Molinero per ‘Unicorns’.

Pel que respecta al millor curt de ficció, opten al premi ‘13’, de Tarannà Films i Inaudita; ‘Hàbitat’, d’Aire de cinema i Wicker Films, i ‘Intercanvi’, de Beniwood Produccions.

Els títols nominats a millor curt documental són: ‘Això també passarà’, de Kill the TV i Calibrando Produccions; ‘Max Aub mapa’, d’Incomedia Produccions, Antonio Savinelli i Umbracle Cinema, i ‘Una terapia de mierda’, de Cosabona Films, Los Hermanos Polo Films, Wise Blue Studios València i Inaudita.

Les nominacions a millor curt d’animació són per a ‘Becarias’, de Pangur Animation; ‘Estic bé, mamà’, d’Incomedia Produccions i Plató de cinema; i ‘Todo está perdido’, d’Inaudita, Mammut Films i Mansalva Films.

Les nominacions a millor sèrie d’animació són per a ‘Mibots Universe’, de Wise Blue Studios; ‘Sex Symbols’, d’Admirable Films i TV On, i ‘Traç crític’, de TV On i Admirable Films.

La única nominació a millor sèrie de ficció és per a ‘Després de tu’, d’Albena Produccions.

Els nominats a millor sèrie de documental són ‘Crònica mèdica’, de Barret Cooperativa; ‘Informe’, de la República del Llapis, i ‘Tresors amb història’, de Sunrise Pictures.

Els nominats a millor so són Laura Romero per ‘Les vacances de Mara’; Nicolás Mas per ‘Kepler Sexto B’, i Yago Cordero, Juan Ferro i Nicolás de Poulpiquet per ‘Olvido’.

Pel que respecta al premi a millor música original, opten al guardó Isabel Latorre per ‘Unicorns’; Isabel Royán per ‘Olvido’, i Vanessa Garde per ‘Kepler Sexto B’.

Els nominats a millor cançó original són ‘Canción perdida’ de Samuel Reina Imedio (‘Canción perdida’); ‘La montaña de los sentidos’ de Josué Vergara (‘Montesinos: las otras caras del mito’), i ‘Rich en cripto’ de Lory Money i Sr. Flipante (‘Bull Run’).

José Manuel Jiménez, Víctor Suñer i Iván Martín per ‘Olvido’; Mariona Soler i Alex Lora per ‘Unicorns’; Perig Guinamant, Carmen García i Audrey Bourdiol per ‘Kepler Sexto B’, són els nominats al premi a millor muntatge i postproducció.

Javier Alomar Garau per ‘Olvido’; Pablo Bürmann per ‘Kepler Sexto B’, i Thais Català per ‘Unicorns’, són els nominats en la categoria a millor direcció de fotografia i il·luminació.

Al millor guió opten Alejandro Suárez i Grete Lee-Man Suárez per ‘Kepler Sexto B’; Fermín Palacios Pina per ‘Olvido’, i María Mínguez, Marta Vivet, Pilar Palomero i Álex Lora per ‘Unicorns’.

En la categoria de millor actor protagonista opten al guardó Karra Elejalde per ‘Kepler Sexto B’; Morgan Blasco per ‘Olvido’ i Sergio Caballero per ‘Després del tu’.

La millor actriu protagonista es decidirà entre Greta Fernández per ‘Unicorns’; Lorena López per ‘Les vacances de Mara’, i María Caballero per ‘Olvido.’

Els nominats al premi que concedeix el Jurat Jove són ‘Domingo Domingo’, de Suica Films; ‘Kepler Sexto B’, de Turanga Films, i ‘Unicorns’, de Jaibo Films. En aquesta categoria voten els socis i sòcies júnior de l’Acadèmia a llargmetratges de ficció i llargmetratge documental, ja que la categoria llargmetratge d’animació s’ha quedat deserta.

Les nominacions a millor direcció són Alejandro Suárez per ‘Kepler Sexto B’; Alex Lora per ‘Unicorns’; Elena Escura per ‘Les vacances de Mara’, i Inés Paris per ‘Olvido’.

En la categoria de millor llargmetratge documental, els títols nominats són: ‘Bull Run’ de Cosabona Films; ‘Domingo Domingo’ de Suica Films, ‘Persona [no] humana’, de Dacsa Produccions, i ‘Sóc filla de ma mare’ de Tarannà Films.

Opten a millor llargmetratge de ficció les següents pel·lícules: ‘Kepler Sexto B’ de Turanga Films; ‘Olvido’ de la Dalia Films i ‘Unicorns’ de Jaibo Films. Opten al premi a millor videojoc concedit per un jurat especialitzat: ‘Heir of Water’, de Barreira Arte y Diseño; ‘Jhonny vs. Clonnys’, de Barreira Arte y Diseño, i ‘Minabo- A Walk Through Life’, de Spherical Píxel.